Terug

Dragen na een slechte start.

Dragen na een slechte start.

Soms heeft je kindje niet de start die je hem of haar toewenst, maar verloopt alles anders en breng je de kraamperiode in het ziekenhuis door. Kun je dan ook je kindje nog dragen? Je leest het hier.

Dit blog zal heel persoonlijk zijn, uit eigen ervaring geschreven en dus best lastig te verwoorden, maar wel belangrijk om te delen. 

Laat ik kort vertellen dat ik, (Maaike, de eigenaar van Von Va Voom) weet wat een grijze wolk is, een zwarte donderswolk met dreigende koppen en geen wind die hem wegblaast. Diep in detail treden doe ik liever niet, maar ons eerste zoontje heeft op de NICU gelegen en het mag een oprecht wonder heten dat hij nu rondrent als bijna 4 jarige puberpeuter. Tijdens zijn opname op de intensive care mochten wij hem niet aanraken, (ivm pijn bij hem, niet omdat het niet mocht van verpleging) vrijwel altijd mag dit en wordt het flink gestimuleerd om een kindje te buidelen. Het zogenaamde Kangaroo mothercare oftewel KMC of op zijn nederlands, kangaroe moeder zorg. Op de enkele NICU afdelingen die Nederland telt wordt dit gelukkig flink gestimuleerd en ziet men hier het grote belang voor zowel ouder als kind (steeds meer) van in. Helaas laten veel streekziekenhuizen deze kennis nog niet veel meetellen, maar hopelijk is dat over enkele jaren flink veranderd. Je kunt jezelf voorstellen dat het gebrek aan contact met ons zoontje ontzettend zwaar was en dat dit een ouderhart letterlijk breekt, niet verwonderlijk dan ook dat na zijn ontslag uit het ziekenhuis, een heftige verwerkingsperiode volgde, waar we echt goed doorheen zijn gekomen, en in mijn ogen grotendeels door de ondersteuning van het dragen van ons zoontje. Bij thuiskomst uit het ziekenhuis is hij in de draagdoek beland en daar bleef hij uren, dagen, weken, maanden, jaren bivakeren. Het dragen voelde voor mij alsof ik de interne draagtijd, extern kon verlengen. Het bevorderde de hechting en we haalde het contact gebrek van de eerste weken ruimschoots in.

Veilig dichtbij, en beschermend.

Tijdens ontwikkelongstesten in de jaren erna die ons zoontje heeft ondergaan, viel het de pyschiaters op hoe ontzettend veilig gehecht ons zoontje aan ons is, helemaal als je in het achterhoofd houdt dat we de eerste dagen geen lichamelijk contact gehad hebben en wat er tijdens en na de zwangerschap allemaal gebeurt is. Het dragen betekent ontzettend veel voor hem, hij kruipt in spannende situaties nog erg vaak terug naar zijn veilige plekje op de rug van zijn vader.

Het dragen van ons zoontje had nog wel wat extra aandachtspunten, zo had hij namelijk een grote wond in zijn flank van een drain die daar gezeten heeft en waren zijn longen nog langere tijd niet volledig functioneel. In het eerste jaar van zijn leven had hij amper tot geen spierspanning in zijn onderlijf en kon hij met zijn benen dus absoluut niets. Al deze zaken zijn belangrijk om rekening mee te houden tijdens het dragen, de ondersteuning moet goed zijn en het materiaal wat in de eerste weken gebruikt wordt, was in onze situatie ook van groot belang ivm zijn tere en beschadigde huid. Ook moest alles moet goed heet wasbaar zijn ivm zijn nog slechte weerstand en heftive reflux en dus vele spugen. Erg veel zaken die extra aandacht vragen dus tijdens het zoeken naar de passende draagmethode. 

Natuurlijk heb ik de afgelopen jaren veel geleerd uit eigen ervaring en heb ik mezelf flink verdiept in de materie achter het dragen in bijzondere situaties. Inmiddels ben ik een draagconsulent, maar geef ik door drukte vrijwel alleen nog consulten bij bijzondere situaties en schuif ik de 'standaard' consulten vaak door naar consulenten waar Von Va Voom mee samenwerkt. Ik heb een samenwerkingsverband met het lokale ziekenhuis waar door kinderartsen naar mij verwezen wordt als de situatie erom vraagt, veelal bij hechtingsproblematiek en prematuur en dysmatuur geboren kinderen of kindjes met heftige reflux.   

In vrijwel alle gevallen is het dragen niet alleen functioneel, maar ook emotioneel een ondersteuning voor ouder en kind. Het dragen werkt bij een pas bevallen vrouw ook flink door op de hormonen en erg vaak roept een eerste keer dragen met een draagdoek dan ook een emotionele reactie op bij vooral de moeder. Dit is niet erg, dit mag en dit is ontzettend logisch. Het is prachtig om deze gevoelens te ervaren en te zien. Vele ouders van kinderen die een slechte start hebben/hebben gehad, en ikzelf dus ook, ervaren het dragen als een intense ervaring en het gevoel eindelijk je kindje te kunnen beschermen. Zeker na enkele weken machteloos aan een couveuse staan is dit gevoel goud waard. Ik vind het geweldig dat dragen op deze manieren zowel ouder/verzorger als kindje kan ondersteunen. 

Er zijn geen vuistregels voor het dragen van een kindje na een slechte start.

Elke situatie is anders, zeker in deze gevallen!
Wellicht hebben jullie in het begin juist baat bij een rekbare draagdoek vanwege het zachte voor de tere huid, of is juist een goed passende draagzak bij jullie de oplossing. Het dragen vormgeven door middel van analyse van de behoefte van ouder en kind is de leidraad tijdens het zoeken naar de oplossing die voor jullie geschikt is. Neem bij het uitzoeken van een draagconsulent in jouw regio altijd eerst contact op met deze consulent om te vragen naar haar ervaringen en visie op de situatie, niet iedere consulent beschikt over de kennis en ervaring die nodig kan zijn in jullie situatie. 

Meer over Kangaroo Mothercare. 


Kangaroo Mothercare ookwel KMC genoemd is zoals hierboven al kort genoemd het stimuleren van contact tussen ouder en kind en dan met name het huid-op-huid contact. Er wordt uitgegaan van de ondersteunende kracht van het lichaam en fysieke en mentale contact. 
Het huid op huid contact tussen ouder/verzorger en kind is van groot belang voor de hechting, maar ook voor fysieke ondersteuning. Wist je dat de blote borstkas van een vrouw werkt zoals een couveuse werkt? (Of beter gezegd, dat de couveuse werkt zoals het menselijk lichaam werkt.) De temperatuur van de borstkas past zich aan naar de behoefte van het kindje, bij tweelingen kunnen beide borsten zelfs een andere aangepaste temperatuur krijgen. Aan huid op huid contact hangen vele voordelen, zo kan een kindje bijvoorbeeld door de vertrouwde geur en hartslag van de moeder gerustgesteld worden en dit is vaak op monitoren waar een kindje gewoon op aangesloten kan blijven, direct te zien. Er wordt vaak een diepere slaap bereikt en in deze diepere slaap kan ik een kindje 'sneller' herstellen omdat er veel energie bespaardt wordt door het lichaam.

Het is aan te raden om direct na de geboorte bij zowel moeder als vader even bloot huidcontact te maken. Het activeert natuurlijk ook hormonen bij de moeder die ten goede komen van de activatie en productie van de borstvoeding. Tijdens een ziekenhuis opname is het soms niet mogelijk om een kindje aan te leggen om te voeden, maar wordt iedere druppel borstvoeding wel beschouwd als vloeibaar goud, vaak is de moeder aangewezen op kolven, doe dit vooral met je kindje bovenop je, dit helpt jullie beide enorm! Een erg ziek kindje verplaatsen van de couveuse naar de borst van ouder is vaak ingrijpend en veel kindjes zullen er even door gaan dippen, verzeker jezelf ervan dat je minstens 2 uur kunt blijven liggen zodat je kindje ongestoord ook bij je kan blijven liggen. Op deze manier ervaren jullie beide de meeste voordelen aan het buidelen. Zorg dat je naar de toilet geweest bent en dat je gemakkelijk zit, voel je vooral in het ziekenhuis niet beschaamd om om een extra kussen te vragen of een voetensteuntje. Maak het voor iedereen zo comfortabel mogelijk en kruip samen in een coconnetje, het is jullie knusse intieme moment, ondanks alle piepjes draadjes en snoertjes. 


Het dragen van je kindje in een draagdoek of draagzak is een logische volgende stap na het uitvoeren van kangaroo mothercare. 

Stuur deze blog gerust door naar mensen die hierin op dit moment ondersteuning/herkenning zouden kunnen vinden. Het is in onze ogen belangrijk om de algemene kennis over het dragen na een slechte start en bijbehorende gevoelens bespreekbaar te maken.


Op de foto zien jullie ons zoontje enkele dagen voor zijn ontslag.

Reacties

  • Placeholder

    Sannie

    03 / 05 / 2016 @ 18:54

    Mooi! Wij hebben zo bijna 5 jaar geleden ons pleegzoontje die we 3 dagen na de geboorte uit het ziekenhuis meegekregen allebei enorm veel gedragen om de hechting goed te laten verlopen en nu mogen we na een vroeggeboorte van onze dochter weer dragen en heb ik naast mij oude rekbare doeken, een meitai en tula rugdrager nkg van de andere kinderen voor het eerst bij jullie een geweven katoenen doek gekocht. Onze dochter zit na 8,5 maand nog in maat 56 dus ik ga hier nog lang van genieten!
    Ook wij hebben verdriet gehad van de beperkingen die ons werden opgelegd m.b.t. het buidelen/knuffelen/zelf voeden en dat hebben we meteen enooorm gecompenseerd toen we haar mee naar huis namen. De baby werd vaak in de couveuse teruggelegd omdat ik ziek werd na de bevalling en ik vond dat ook vreselijk! En nu halen we dat natuurlijk alles dubbel en dwars in ja!

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Von Va Voom 9,6 / 10 - 1906 Reviews @ Klantbeoordelingen
/* Trusted Shops badge */
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »