Terug

Dragen van een kindje en het Corona virus Covid-19

Dragen van een kindje en het Corona virus Covid-19

Het Coronavirus heeft ons allen momenteel behoorlijk in de greep, veel mensen denken na over hun sociale contacten en houden afstand van anderen. Maar hoe zit dat nou met het dragen van een kindje in een draagzak of draagdoek? Wij geven onze mening, lees gauw verder.

Allereerst willen we heel graag duidelijk maken dat wij geen experts zijn, geen arts, geen viroloog, geen rivm etc. Wel zijn we een expert in het dragen van kinderen met een draagdoek of draagzak, en kunnen we met wat zoekwerk en vanuit ons draagexpert perspectief een mening vormen over het dragen tijdens de corona uitbraak. Oftwel, babydragen en covid-19. 

 

Covid-19 in het kort. 

Het Covid-19 virus is een Coronavirus welke verspreid wordt via miniscule virusdeeltjes die via de lucht en lichaamsvocht verspreid wordt. Denk bijvoorbeeld aan een hoestbij, waarbij kleine virusdeeltjes door de lucht zweven en neerkomen op de slijmvliezen van een passant. Of lichaamsvocht zoals speeksel welke je wellicht onbedoeld overdraagt als je iemand een kusje geeft. 

 

Dragen en Corona.

We kennen inmiddels allemaal de hygienevoorschriften die het RIVM ons in Nederland heeft gegeven, en de betreffende instanties van andere landen in hun lang heeft afgegeven. Het handen wassen, afstand houden, geen handen schudden, proesten in de elleboog. Maar hoe zit dat dan met dragen? Want je hebt dan aanraking, zit dicht op elkaar, en je baby proest niet vanzelf in zijn of haar elleboog natuurlijk. Als eerste respons zou je wellicht direct denken, ho stop niet meer dragen, te dichtbij. Maar laten we het even van een afstandje bekijken, de kindjes die gedragen worden zijn jong. Heel erg jong. En deze hele jonge kinderen zijn afhankelijk van ouderen voor hun verzorging (uiteraard oudere kinderen ook, moge dat duidelijk zijn). Je bent dus ongetwijfeld dicht bij je kindje in de buurt, ook als je niet zou dragen. Je geeft je baby borstvoeding of een fles bijvoorbeeld, geen twijfel mogelijk dat je dit blijft doen. Punt is dus, dat je nabij contact niet kan vermijden bij een baby. Sterker nog, nabijheid is een levensbehoefte van een baby. Je baby is afhankelijk van nabijheid en verzorging, dus blijf je dit uiteraard gewoon doen. Ook tijdens een Corona virus uitbraak. Het zij met extra beschermingsmiddelen mocht jijzelf corona hebben opgelopen of verkoudheidsverschijnselen tonen, denk aan een mondkapje zoals ook wordt aangeraden tijdens borstvoeding geven. Overigens blijven artsen borstvoeding stimuleren, ook als de moeder besmet is met covid-19. De antistoffen die mogelijk over gaan naar het kindje zouden van grote waarde kunnen zijn. Ook wordt een moeder van een pasgeboren kindje, indien ziekenhuis opname nodig is, opgenomen samen met haar baby. Indien de gezondheid van de moeder dit toelaat uiteraard, maar rooming in wordt zo mogelijk toegepast. Dus ook vanuit de protocollen wordt contact en nabijheid niet afgeraden. Zie onderaan enkele links waarin je hier meer over kunt lezen mocht je dat willen. 

 

Advies over borstvoeding, doorvoeren naar het dragen. 

De adviezen voor borstvoeding geven en corona, kun je eigenlijk in lijn doortrekken naar het babydragen. Wij zijn dan ook van mening, let op mening, dat je gewoon kunt blijven dragen tijdens de corona uitbraak. Uiteraard zul je bij gezondheidsklachten en als jij of je kindje in een risicogroep valt, hier even extra over moeten nadenken, maar dan nog, nabijheid is zo belangrijk. Helemaal nu de wereld spannend is, en kleine kindjes dat beetje extra beschermingsgevoel goed kunnen gebruiken. Bovendien bevordert de nabijheid ook de hechting, dus pas alstjeblieft niet social distancing toe tot een pasgeboren baby, wij zijn van mening dat een verstoorde hechting door het gebrek van aanraking, echt schadelijk is. Blijf knuffelen, blijf huid op huid contact hebben, en als het kan, blijf dragen.  Uiteraard zeggen we hiermee niet dat je niet hecht aan je kindje als je nooit draagt, begrijp ons niet verkeerd. Maar het draagt zeker positief bij om je kindje te dragen. En als jij dit blog op onze website leest, ben je vast al geintresseerd in het dragen of al actief aan het dragen. Ga daar dus vooral mee door, begin ermee, hak die knoop door en luister naar je oerinstinct. Gebruik je gezonde verstand, denk net een beetje extra aan hygiene. En vooral, steun elkaar en geef een veiligheidsgevoel aan je dierbare en de mensen om je heen. 

 

Mogelijk zijn de volgende links ook nog interessant voor je om door te nemen:
- https://www.unicef.org/stories/novel-coronavirus-outbreak-what-parents-should-know 
- https://www.rivm.nl/nieuws/actuele-informatie-over-coronavirus
- https://www.bfmed.org/abm-statement-coronavirus

 

Kort op een rij wat wij vinden over dragen en corona.

Wij vinden dus dat je, indien de situatie dat toelaat, een kindje kunt blijven dragen in een draagdoek of draagzak. Hierbij adviseren wij om de adviezen van het RIVM op te volgen. Dit betekent dus dat je bij verkoudheidsklachten extra maatregelen neemt, extra wassen, hoesten in de elleboog, eventueel het gebruiken van een mondkapje. Let wel ten allen tijden erop dat je hierbij niet de vrije luchtstroom van een kindje afsnijdt. Was desnoods een draagdoek of draagzak een extra rondje. Geef je borstvoeding, blijf dit dan vooral doen. Neem geen sociale afstand van een klein kindje, nabijheid is belangrijk, blijf dit doen. 

Nog even wat Corona maatregelen die wij bij Von Va Voom nemen. 
- wij werken zoveel mogelijk vanuit huis ipv vanuit kantoor. Je kunt dus wat rumour op de achtergrond horen bij telefonisch contact van eventuele kinderen en huisgenoten van onze klantenservice medewerkers. 
- in ons magazijn werken mensen zoveel mogelijk verspreid, dit betekent dat op den duur de inpaktijden kunnen verlengen en het wellicht op den duur een extra dag duurt voor een bestelling ingepakt en verzonden is. 
- Onze scan apparaten worden bij elke shift gereinigd en in het magazijn werken alleen mensen die niet ziek zijn. 
- wij leveren niet meer aan pickup punten, daar wij niet kunnen garanderen dat deze open blijven/zijn en we het aan de deur leveren van postnl, zonder direct contact een fijne werkwijze vinden in de huidige situatie. 
- wij houden goed de adviezen van de RIVM in de gaten. 

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Von Va Voom 9,6 / 10 - 1906 Reviews @ Klantbeoordelingen
/* Trusted Shops badge */
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »