Terug

Een draagkrachtige draagdoek, wat is dat nou eigenlijk?

Een draagkrachtige draagdoek, wat is dat nou eigenlijk?

De term draagkracht en/of draagkrachtig wordt weleens gebruikt in draagdoekenland, maar wat betekent dit nou eigenlijk? En wanneer en waarom is een draagdoek draagkrachtig? Wij geven je antwoord op deze vraag, lees gauw verder.

De term draagkrachtige draagdoek. 

 

In draagdoekenland hoor je weleens de term draagkracht voorbij komen, als in   is dit een draagkrachtige draagdoek?", "wat is de draagkracht" of "Ik zoek een draagkrachtige draagdoek voor het dragen van mijn peuter". Zoals je wellicht dus al kunt raden, wordt er gerefereert naar de kracht of sterkte van een geweven draagdoek. Je kunt de draagkracht niet meten, het is iets gevoelsmatigs en persoonlijks, maar er zijn wel verschillende punten waarop je de draagkracht van een draagdoek kunt beoordelen. Wij behandelen hier de belangrijkste punten stapsgewijs. 

 

Wat maakt een draagdoek draagkrachtig?

1. knooptechniek. 

Wellicht wel de meest bepalende factor. Het heeft niets met de draagdoek te maken, ( ok wel een beetje) maar de techniek van jouw knoopkunsten is erg bepalend voor hoe jij de draagkracht ervaart. Je kunt met de allersterkste doek knopen die je wilt, als je knooptechniek te wensen over laat dan zul jij alsnog die sterke draagdoek als niet draagkrachtig ervaren. Zijn alle banen goed evenredig op spanning en juist verdeeld, is er goed aangespannen zonder verlies van spanning. Welke knoop is er gebruikt, een enkellaagse knoopmethode of een dubbellaagse knoopmethode. ( een laag stof over je kindje of meerdere lagen stof over je kindje). Al deze factoren vallen samen onder knooptechniek en zijn dus de allesbepalende factor. Als jij perfect kunt knopen, kun jij zelfs met een in andere ogen niet draagkrachtige draagdoek, perfect knopen met een groter kindje zonder dit als zwaar te ervaren. Ook de manier van stof over je schouders brengen maakt veel uit, vouw jij de stof over de schouders samen (folden of sandwichen genoemd) of raap je de stof bij elkaar (gathered). 

 

2. eigen kracht.

Natuurlijk speelt ook jouw eigen kracht een grote rol. Ben jij sterk en heb je een goede conditie, dan ervaar je gewicht anders dan wanneer je niet helemaal perfect in conditie bent. 

 

3. Dichtheid van de weving en de dikte van het garen. 

De dichtheid van de weving is ook bepalend voor de draagkracht. Met dichtheid bedoelen we dan het aantal draden per cm, kortom hoeveel draden zitten er op een cm2. En hoe dik zijn de draden. Hierdoor wordt het gewicht ook bepaald, het is niet zo dat een licht gewicht draagdoek per definitie minder draagkrachtig is en een zware draagdoek altijd sterker. Een draagdoek van dun garen, maar een goed aantal draden per cm2 is onwijs sterk, terwijl een zware draagdoek met dik garen en aanzienlijk minder draden per cm2 als normaal kan worden ervaren. 

 

4. kwaliteit van het garen. 

Als vanzelfsprekend is de kwaliteit van het gebruikte garen ook van belang. Een katoenen draagdoek van goedkoop korte vezel katoen zal als minder sterk worden ervaren, dan een katoenen draagdoek van luxe lange vezel katoen garen. Hoe duurder het garen, hoe luxer, hoe langer de vezels van het katoen hoe sterker. 

 

5. de materiaalmix oftewel de blend. 

De gebruikte materialen maken ook verschil, ookwel de blend van de draagdoek genoemd. Linnen en hennep zijn van nature erg sterke vezels en deze eigenschappen geven ze dus ook mee aan een draagdoek. 

 

6. structuur van de draagdoek. 

Je zult er wellicht niet direct bij stilstaan, maar de structuur van een draagdoek is ook erg bepalend. Het is zelfs zo, dat je de ene kant van een draagdoek als anders kunt ervaren dan de andere kant. Dit komt door de eventuele patronen die aanwezig zijn en de structuur die deze meegeven aan een draagdoek. Grote effen vlakken zijn vaak wat gladder, allover patronen kunnen werken als een soort schubben. Natuurlijk voel je dit zelf amper, maar tijdens het aanspannen van de draagdoek kun je het wel opmerken als je erop let. Een draagdoek met de juiste structuurrichting zal erg stevig geknoopt blijven zitten en zal niet snel loszakken als je iets minder secuur knoopt bijvoorbeeld. Een gladdere draagdoek heeft iets meer kans tot iets loszakken, al is het wellicht 2 cm en merk je er verder weinig van zelf en blijft je kindje gewoon goed zitten, door deze extra 2 cm kun je de draagdoek wel als minder sterk ervaren. 

 

Zoals je merkt zijn er dus onwijs veel zaken die invloed hebben op de beleving van de draagkracht van een geweven draagdoek. Het is dus belangrijk om je eigen mening te vormen over deze term zodat je goed voor jezelf kunt bepalen wat jouw maatstaven zijn en kunt bepalen wat voor jou persoonlijk een draagdoek draagkrachtig maakt of juist niet. 

 

Benieuwd naar onze collectie geweven draagdoeken? Bekijk ze hier. Tip, gebruik de filters om eens tussen de materialen te zoeken. 

 

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Von Va Voom 9,6 / 10 - 1906 Reviews @ Klantbeoordelingen
/* Trusted Shops badge */
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »