Terug

Ervaringen met "Babywearing": Trendy opvoedingsmiddelen of een ontwikkelingsgericht opvoedingshulpmiddel?

Ervaringen met "Babywearing": Trendy opvoedingsmiddelen of een ontwikkelingsgericht opvoedingshulpmiddel?

Nederlandse samenvatting van een zojuist gepubliceerde studie omtrent het babydragen.
Author: Lela Rankin Williams, Patricia R. Turner
School of Social Work, Arizona State University, Tucson, AZ, USA
Received 15 November 2019, Revised 2 March 2020, Accepted 2 March 2020, Available online 5 March 2020.

Recent is een studie gepubliceerd die we graag met jullie delen. We hebben de samenvatting vertaald naar het Nederlands, en meer info is beschikbaar in het Engels via de bronvermelding die je onderaan dit stuk kunt vinden. We hebben toestemming van dr Lela Rankin Williams om dit stuk te vertalen en online op onze website te publiceren.  

Highlights


•De primaire ervaringen van pubermoeders met het dragen van baby's zijn positief en dat ze een nuttig opvoedingshulpmiddel kunnen zijn.

•Het dragen van baby's hielp bij de binding van de moeder met de baby, zorgde voor meer kalmte bij het kind (en de ouder), bood meer gemak en verbeterde het leerproces van de baby's.

•Draagzakken voor baby's worden vaak op de markt gebracht als een transportmiddel, waardoor het vermogen om ouders te ondersteunen wordt ondermijnd, met name degenen die met grotere uitdagingen op het gebied van opvoeding worden geconfronteerd.

•Moeders in de interventietoestand, kregen educatieve ondersteuning bij het gebruik van de drager, gebruikten de drager vaker en plukten meer van de voordelen dan de moeders in de controletoestand.

•Moeders die een hekel aan de drager hadden, hadden meer kans op een moeilijke postpartimentaire binding.

 

Abstract


De nabijheid van baby's verhoogt het bewustzijn van de moeder over de behoeften van haar baby's en het daarop volgende responsieve gedrag van de moeder. Beperkt onderzoek naar het dragen van baby's of "babydragen" (d.w.z. het vasthouden of dragen van een baby in een stoffen drager die op het lichaam wordt gedragen) geeft aan dat frequent nauw contact met de moeder het reactievermogen van de moeder vergroot en een veilige hechting tussen de moeder en haar baby bevordert. Deze gemeenschapsinterventiestudie van adolescente moeders (N=56; M=19,2 jaar, SD=2,3; 47,8% Wit, 40,6% Hispanic) maakt gebruik van een gemengde methode om de ervaringen van de moeder met het dragen van baby's en het potentiële gebruik van zuigelingendragers te beoordelen om de band tussen de moeder en de baby te verbeteren. De moeders werden willekeurig toegewezen aan de interventieconditie (n=30; gebruikte een babydraagzak voor één uur per dag) of de controleconditie (n=25; leest hun baby voor). De interviews thuis werden uitgevoerd op 2-4 weken na de bevalling (W1), en 3 (W2) en 6- (W3) maanden later. Bij elke ronde werden de moeders in beide condities open vragen gesteld over hun ervaringen met het dragen van de baby. Vijf overheersende thema's kwamen naar voren na een open coderingsschema van hun primaire ervaring: hechting, kalmte, gemak, welzijn van de zuigeling en afkeer van drager. Deelnemers die de baby vooral droegen voor binding (r=.32), kalmering (r=.37) en het welzijn van de baby (r=.36) hadden significant meer kans om meer tijd te besteden aan het dragen van baby's in het algemeen. Moeders die de draagzak droegen maar er een hekel aan hadden, hadden significant meer kans op problemen met de hechting na de bevalling op W3 (r=.30). De moeders in de controlegroep die ervoor kozen om de draagzak te dragen, benadrukten het gemak van de drager bij de ontwikkeling, terwijl de interventiemoeders vooral de voordelen van binding en kalmering aangaven. Moeders in de controlegroep gebruikten de drager meestal om taken/activiteiten uit te voeren in plaats van een kinderwagen, in plaats van hun baby's te kalmeren of langer vast te houden. Verschillen tussen de omstandigheden kunnen deels te wijten zijn aan het op de markt brengen van babydragers als transporthulpmiddelen in plaats van als opvoedingshulpmiddelen. Het bevorderen van het gebruik van babydragers is een kosteneffectieve en cultureel relevante praktijk, die de rust en de band tussen de ouders kan bevorderen.

 

Bron: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0190740919311260 © 2020 Published by Elsevier Ltd.

 

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Von Va Voom 9,6 / 10 - 1906 Reviews @ Klantbeoordelingen
/* Trusted Shops badge */
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »