Terug

Het dragen van een kindje in een draagdoek, alle algemene informatie.

Het dragen van een kindje in een draagdoek, alle algemene informatie.

Wat is een draagdoek? Vanaf wanneer kan ik beginnen met het dragen in een draagdoek? Welke maat draagdoek heb ik nodig? U leest het allemaal hier.

Het dragen van een kindje in een geweven draagdoek. 

De meeste mensen kennen het inmiddels wel, het dragen van een kindje in een draagdoek. En de laatste jaren neemt de trend van het dragen in een draagdoek fors toe. Er is inmiddels ruime keuze in allerlei verschillende designs en materialen, en de beroemde mensen worden ook steeds vaker al dragend met een draagdoek gespot. Bij Von Va Voom vindt u een enorme collectie aan merken, u vindt bij ons geheid de draagdoek in uw smaak. Bekijk direct ons huidige aanbod draagdoeken.>>

 

Wat is een draagdoek.

 Een draagdoek is een lange lap stof die op een speciale manier geweven is, bij de productie van draagdoeken worden er met allerlei belangrijke zaken rekening gehouden. Een draagdoek draagt immers wel een kindje en dient dus veilig te zijn. Er wordt bijvoorbeeld gelet op de kans van scheuren van de draagdoekenstof, maar ook bijvoorbeeld of de verfstoffen die gebruikt zijn wel veilig zijn. Het maken van een draagdoek is dus best een ingewikkeld en tijdrovend proces. Met een draagdoek kun je verschillende knopen maken, het knopen van een draagdoek lijkt heel ingewikkeld, maar het valt best mee. Een draagdoek is vrijwel altijd tussen de 60 en 80 cm breed en heeft vaak schuine punten aan de korte zijde. Een draagdoek wordt altijd gemeten tussen 2 punten aan 1 lange zijde. 

Voor wie is dragen met een draagdoek geschikt.

Iedereen kan dragen met een draagdoek, vaak draagt een moeder haar kindje met een draagdoek, maar natuurlijk kan ook een vader een kindje dragen. Of wat dacht je van opa en oma of de oppas of gastouder, er zijn zelfs kinderdag verblijven waar de kindjes gedragen worden. Ook als uzelf of uw kindje een beperking heeft kunt u vaak nog dragen met een draagdoek, soms is het zelfs nog extra praktisch ook. Neem gerust contact met ons op om uw situatie te bespreken, wij hebben ruim ervaring met het adviseren van ouders van prematuur of ziek geboren kindjes, of een ouder die bijvoorbeeld zelf in een rolstoel zit. Wij kunnen niet overal naartoe komen, maar advies is altijd gratis en als er meer nodig is helpen wij u een gespecialiseerde draagconsulent in uw omgeving vinden. 
 

Wanneer kun je beginnen met het dragen van een kindje in een draagdoek.

U kunt direct vanaf de geboorte beginnen met het dragen van uw kindje in een draagdoek. 
Mocht u net bevallen zijn, dan is het natuurlijk raadzaam om eerst even aan te sterken totdat u zich sterk genoeg acht. U kunt ook iemand anders vragen uw kindje te dragen in een draagdoek. U hoeft niet direct hele afstanden af te leggen en uren achter elkaar te dragen, bouw het samen rustig op. Ook op de bank hangen met de doek om jullie heen is gezellig! Lekker samen buidelen, huid op huidcontact ervaren. 
 

Wat zijn de voordelen van het dragen van een kindje in een draagdoek. 

 Er zijn vele voordelen verbonden aan het dragen van je kindje in een draagdoek, zowel voor degene die draagt als wel voor het kindje dat gedragen wordt. Bij het dragen in een draagdoek komt het hormoon oxytocine vrij, dit hormoon wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd. Deze oxytocine zorgt ervoor dat iemand zich vol vertrouwen voelt en zich bindt en hecht aan mensen. Oxytocine speelt dus een belangrijke rol bij de ouder en kind hechting, hoe hoger de oxytocine spiegel in iemands lichaam hoe lager het stressniveau en hoe gelukkiger iemand zijn of haar gevoelens ervaart. Tijdens het dragen wordt continu oxytocine aangemaakt, naar alle eerdergenoemde voordelen stimuleert dit hormoon ook de borstvoeding, veel dragen kan dus productie verhogend werken tijdens de lactatieperiode. Verder leert u de signalen van uw kindje snel herkennen tijdens het dragen in een draagdoek. U zult zien dat u heel snel doorheeft wanneer uw kindje iets nodig heeft. Een pasgeboren baby heeft een klein gezichtsveld, ongeveer 30 tot 40 cm, laat dit nou net de afstand zijn van de plaats op uw buik in de draagdoek tot uw gezicht. Uw kindje hoort tijdens het dragen uw hartslag, dit geluid is geruststellend voor uw kindje, het heeft immers maandenlang gegroeid onder het geruststellende getik van uw hart. De rechtop positie die een kindje in een draagdoek heeft, heeft tevens een positief effect op reflux kindjes. Door het rechtop houden loopt de voeding minder gauw terug en kan de voeding beter zakken. Er zijn nog veel meer voordelen te noemen aan het dragen van een kindje, maar laten we vooral niet vergeten dat het dragen van uw kindje bovenal ontzettend gezellig is. 
 
 

Welke maat draagdoek heb ik nodig?

 
Draagdoeken worden gemaakt in verschillende maten. Het kan ontzettend ingewikkeld overkomen voor iemand die net begint met dragen in een draagdoek, maar het is minder ingewikkeld als het lijkt. In de regel kan met stellen dat de maat 6 de meest verkochte maat draagdoek is, de maat 6 is ongeveer 4,6 meter lang. Met de maat 6 draagdoek kunt u de meest gangbare knopen maken, het meest bekende is wel de front wrap cross carry, oftewel, de buikknoopwijze die u ongetwijfeld weleens ergens tegengekomen bent. De maat 6 draagdoek is geschikt voor mensen met een confectiemaat tussen de EU 38 en de EU 44. Heeft u een veel kleinere kledingmaat? Dan is uw basis maat een maat 5 draagdoek, deze is ongeveer 4,2 meter lang. Heeft u een maatje meer, dan komt u uit op de maat 7 draagdoek, deze is ongeveer 5,2 meter lang. Met uw basis maat, ook wel base genoemd, kunt u dus de meest gangbare knopen maken. U kunt ermee buikdragen, heupdragen en rugdragen. Zoek direct de draagdoek van uw keuze op.>>


Welke maat draagdoek heb ik nodig?


De meest verkochte maat in draagdoeken is maat 6, maat 6 staat gelijk aan ongeveer 4.6 meter lengte. Als vuistregel geven wij de volgende adviezen bij uw maatkeuze. 

 
Kledingmaat trui gebruiker maat draagdoek
eu 36 en kleiner 5
eu 38 t/m 42 6
eu 44 en groter

 

 

Leren dragen met een draagdoek, de draagconsulent.


Om te leren dragen met een draagdoek kunt u ook contact opnemen met een draagconsulent, ook wel draagdoekconsulent genoemd. Een draagdoekconsulent is opgeleid om u veilig te leren knopen met een draagdoek. Bij de meeste draagconsulenten leert u 1 knoopwijze tijdens 1 consult. Soms vinden mensen het prettig om een consult te nemen tijdens de zwangerschap, andere juist weer erna. Ook als de kraamverzorging nog aanwezig is vinden er vaak draagconsulten plaats. De meeste draagconsulenten komen bij u aan huis en de meeste kraamverzorgenden vinden het reuze interessant om bij aanwezig te zijn, dus overleg dit gerust!  Veel mensen nemen een draagconsult om te leren rugknopen, dit vinden ze dan toch wat spannender en door het veilig en direct goed aan te leren heeft u echt meer zelfvertrouwen in uw eigen knoopkunsten en beleefd u nog meer plezier aan het dragen met een draagdoek. Er zijn ook draagconsulenten die zich hebben gespecialiseerd in bijzondere situaties, zoals bijvoorbeeld een prematuur geboren kindje, een kindje of ouder met een beperking, een baby met een spalkje of klompvoetje en noem zo maar op.

U kunt een draagconsulent bij u in de omgeving vinden op de website van het Instituut voor Hechting, dit is de grootste opleider van draagconsulenten in Nederland en België, Klik hier om direct de kaart van Nederlandse draagconsulenten te bekijken. Ook wij van Von Va Voom hebben bij het Instituut voor Hechting onze opleidingen gevolgd en zijn erg te spreken over de kwaliteit en hoge mate van professionele kennis en vaardigheden van de medewerkers en eigenaresse van dit Instituut voor Hechting. Bekijk onze mogelijkheden voor draagconsulten.

 
 
Meer informatie over draagdoeken kunt u vinden in onze blogs, of op de FAQ pagina. 

Mocht u niet kunnen vinden waar u naar opzoek was, dan kunt u altijd contact met ons opnemen.
Wij kunnen u vast helpen bij uw zoektocht naar de perfecte draagdoek

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Von Va Voom 9,6 / 10 - 1906 Reviews @ Klantbeoordelingen
/* Trusted Shops badge */
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »