Terug

Het dragen van een pasgeboren baby in een draagdoek of draagzak.

Het dragen van een pasgeboren baby in een draagdoek of draagzak.

Het dragen van een pasgeboren baby in een draagdoek of draagzak. Het is ontzettend prettig, maar er gaat ook een wereld aan keuze's voor je open. Wij helpen je bij het maken van een keuze en geven antwoord op veelgestelde vragen over het dragen van een pasgeboren kindje.

Het dragen van een pasgeboren baby in een draagdoek of draagzak.

Bijna iedereen weet inmiddels wel wat het is, het dragen van je kindje in een draagdoek of in een draagzak , maar iedereen weet ook dat er heel erg veel keuze is. Wanneer start je nou met dragen met een draagdoek of kies je toch voor een draagzak?  Onze draagconsulenten geven antwoord op al deze vragen, pak er een kop thee bij en lees onderstaande blog eens aandachtig door. Je leert er heel veel van en zult aan het einde veel meer duidelijkheid hebben over het dragen van een baby. 

Dragen wordt al jaren gedaan en dat is ook niet zo gek als je bedenkt dat het dragen je kindje een veilig gevoel geeft, hechting bevordert en als je borstvoeding geeft, het ook nog eens de aanmaak van het hormoon oxytocine stimuleert. Er zijn natuurlijk ook nog algemene voordelen aan het dragen van je baby, denk maar eens aan al die krappe winkels waar je met een kinderwagen amper doorheen kunt manoeuvreren of het strand met het mulle zand, het bos met zijn wortels en zandpaden. Maar hoe kies je nou een draagdoek of draagzak die bij jou past? Wanneer start je met het dragen van je pasgeboren baby? Welke maat draagdoek heb je nodig en wat maakt een draagzak ergonomisch? We leggen het je nu uit!

 

Vanaf wanneer kun je een pasgeboren baby dragen?

Je kunt een pasgeboren baby direct vanaf de geboorte dragen. Het zou eigenlijk zelfs al vanaf de allereerste dag kunnen, maar in de praktijk is dit natuurlijk niet haalbaar om dit door de moeder zelf te laten doen. Deze moet eerst nog bijkomen van de bevalling of keizersnede. Het is daarom belangrijk dat je eerst goed uitrust en aansterkt als moeder zijnde voordat je gaat dragen. Babydragen is niet zwaar, je bent er al gewend om dit gewicht met je mee te dragen door de zwangerschap. Je komt eigenlijk zelfs beter in balans want jouw evenwichtspunt is tijdens zwangerschap verandert en moet weer opnieuw zijn balans vinden.

Als je direct vanaf de eerste weken start met het dragen van een baby, train je ook je kracht nog eens mee met de groei van je kindje. Win win situatie! Natuurlijk kan wel papa of iemand anders uit de omgeving gaan dragen als moeder dit nog niet kan of wilt.  Soms zelfs ook de kraamverzorgster! Vraag dit gewoon als je dit belangrijk vindt. Je weet maar nooit, en weet je kraamverzorgster niks van dragen af? Stel dan is voor of ze open staat voor een bezoek van een draagconsulent. Er is altijd wel een draagconsulent bij iemand in de omgeving te vinden en deze kan ook gerust tijdens de kraamperiode bij jou langs komen om alles uit te leggen en zelfs je kraamverzorgster te leren dragen.

 

 

 

Na een keizersnede.

Als  je een keizersnede hebt gehad wil je vaak liever even wachten met het beginnen van dragen van gewicht en ook kan de wond op jouw buik nog pijn doen. Als dit het geval is wacht dan echt zeker tot je jezelf sterk genoeg voelt en bouw  het heel erg langzaam op! Ga niet meteen uren dragen, maar draag eerst eens een kwartiertje of een half uurtje of ga met een draagdoek om op de bank zitten, zodat je nog niet teveel hoeft te lopen. We schreven ook een aparte blog over het dragen na een keizersnede, lees deze ook even door als je opzoek bent naar meer informatie.

 

Na een slechte start. 

Als je kindje een slechte start heeft gehad, dan kan het heel erg veel baat hebben bij het dragen, maar het kan ook zijn dat je kind je nog een paar weken in het ziekenhuis ligt en dragen eigenlijk niet zo goed mogelijk is. Overleg dan gewoon met de arts en de verpleging over wat er binnen hun afdeling mogelijk is aan kangoeroe care, buidelen en dragen.  Je zult er versteld van staan hoe open personeel hiervoor staat! Buidelen, Kangaroo care is een mooie voorloper of aanvulling op het dragen van je baby. Hierbij zit of lig jij met jouw kindje boven op je en het liefst allebei met ontbloot bovenlijf, bij elkaar. Hierdoor heb je veel huid op huidcontact en genieten jullie beide van de voordelen die een draagdoek of draagzak je ook biedt. Het dragen na een slechte start heeft ook mentale voordelen, meer lezen over het dragen na een slechte start? Lees dan ook eens het blog'dragen na een slechte start' en het blog 'hoe dragen mentaal kan ondersteunen'.

 

Waarom zou ik voor een draagdoek kiezen?

Je hebt twee verschillende soorten draagdoeken. Je hebt een rekbare draagdoek en geweven draagdoek. Beide opties zijn uitstekend geschikt voor de eerste periode direct na de geboorte. Een rekbare draagdoek is met name geschikt voor de eerste weken als je kindje nog klein en licht is. Zodra je baby groter en zwaarder wordt zou een rekbare draagdoek zwaarder dragen dan een geweven draagdoek. Met een rekbare draagdoek kun je niet op je rug dragen.  

Een geweven draagdoek kun je langer gebruiken, je kunt ermee buikdragen, rugdragen en ook op je heupen. Een pasgeboren baby draag je het liefst op je buik,  een baby kan je hartslag horen, borsten ruiken en je kunt hem of haar goed in de gaten houden. Op jouw buik is het voor jou ook het beste kwa gewichtsverdeling. Je bent immers net zwanger geweest en je zwaartepunt zat toen ook aan de voorkant op je buik. Je zult merken dat als je een baby eenmaal op jouw buik geknoopt hebt, het voelt alsof je weer een klein beetje zwanger bent. Veel mensen aaien ook over de billetjes van een baby in de draagdoek dat deed jij vast ook over jouw zwangere buik!

 

 

Welke draagdoek kies ik nou?

Maar hoe kies je nou tussen een geweven draagdoek of een rekbare draagdoek? Ben je van plan maar kort te gaan dragen, bijvoorbeeld niet langer dan de eerste drie vier maanden? Dan is een rekbare draagdoek prima, helemaal in het najaar en in de winter. Een rekbare draagdoek is namelijk een klein beetje warmer dan een geweven draagdoek. Dat komt door het materiaalgebruik , tricot is een vrij dichte stof. Een geweven draagdoek is zoals de naam al aangeeft, geweven, en heeft hierdoor een lossere structuur dan een rekbare draagdoek en zal dus luchtiger dragen.

 

Hoe zit dat nou met de maten geweven draagdoeken?

In geweven draagdoeken zijn verschillende maten verkrijgbaar. De meest gangbare maten draagdoek is maat 6, maat 6 staat gelijk aan ongeveer 4,6 meter, de maat 5 draagdoek is een maatje kleiner en de maat 7 draagdoek is een maatje groter. Meer weten over het kiezen van de juiste maat draagdoek? Kijk dan ook eens naar onze keuzehulp draagdoek maten en ontdek jouw basis maat geweven draagdoek.

 

Waar let ik op bij het kiezen van een geweven draagdoek?

Je hebt de keuze gemaakt en kiest voor een geweven draagdoek Je hebt je maat ontdekt en het uitzoeken is begonnen!  Maar nu?! Welke draagdoek is nou eigenlijk fijn voor jou en welke draagdoek vind je mooi? Welke materialen moet ik kiezen? Je kunt ervan uitgaan dat elke geweven draagdoek in onze winkel geschikt is voor het dragen van een pasgeboren baby. Een draagdoek met linnen of hennep erin zal wat stugger zijn in het begin omdat dit een materiaal is dat eerst in gedragen moet worden, met in dragen bedoelen we dat een draagdoek in het begin was stugger zal zijn en door gebruik soepel en zachter zou worden. Het is bij een pasgeboren baby prettig om een draagdoek te hebben die al wat soepeler is vanaf het begin. Vrijwel alle katoenen draagdoeken en draagdoeken met zijde en wol zijn soepel vanaf het begin. Dit zijn dus allen uitstekende keuzes voor het dragen van een newborn baby. Denk er wel aan dat een draagdoek met wol of zijde niet zomaar gewassen kan worden op het standaard wasprogramma van jouw wasmachine, maar een wolwasmiddel en handwas of wolwas programma nodig heeft. Als jouw kindje veel spuugt is dit dus niet de meest handige keuze.

De meeste draagdoeken zijn volledig gemaakt van katoen en hiermee kun jij prima je kindje dragen. Katoenen draagdoek zijn ook heel erg makkelijk te wassen, ze kunnen gewoon in de wasmachine en je mag ze gewoon strijken en ze drogen snel. Je zult zien dat de ene katoenen draagdoek duurder is dan de andere. Dit komt onder andere door de kwaliteit katoen die gebruikt is. Bijvoorbeeld als je kijkt naar de geweven draagdoek en van Oscha, zul je zien dat deze best wel wat duurder zijn dan de draagdoeken van bijvoorbeeld Little Frog. Het komt door het materiaalgebruik en de oplage. Oscha gebruikt erg luxe materialen zoals luxe lange vezel katoenen garen, natuurlijk merk je dat wel als je de draagdoek zou voelen en vergelijken met een goedkopere variant. Maar ze zijn beide uitstekend geschikt voor het dragen van je kindje. De Little Frog draagdoeken zijn massaproductie en gemaakt van  goedkoper katoen, dat wil niet zeggen dat ze minder goed zijn of goedkoop aanvoelen, ze zijn echt prima te gebruiken en perfect voor de startende drager. Een draagdoek met bamboe is extra zacht, bamboe wordt heel erg veel gebruikt bij babyproducten je hebt vast ook wel een hydrofiel met bamboe liggen of babykleertjes. Bamboe is dus heel erg zacht maar bamboe vind het niet zo heel erg prettig om heel erg lang nat te zijn, een draagdoek met katoen en bamboe moet je dus voorzichtig wassen net zoals de andere bamboe producten die je waarschijnlijk in huis hebt.

Ons advies is dus om vooral te kijken naar wat je mooi vindt en wat je wilt uitgeven. Bepaal voor jezelf een budget en ga hier binnen zoeken.  Bedenk ook of je liever een kleur in je draagdoek wilt of een neutrale draagdoek prefereert. Het is ook makkelijk als je voor je zelf bedenkt of je liever een streep in draagdoek hebt een overall patroon of een design. Als je deze keuze voor jezelf maakt zul je zien dat het aantal draagdoeken dat aan jouw eisen voldoet minder zal worden. Hiermee krijg je dus weer zicht tussen de hoeveelheid opties en maak je de keuze makkelijker! Mocht je er helemaal niet uitkomen en graag wat advies willen over het maken van de keuze die bij jou past of wat suggesties ontvangen? Neem dan gerust contact met ons op.

 

 

 

Een pasgeboren baby dragen in een draagzak.

Ook een pasgeboren baby kun je dragen in een draagzak, veel draagzakken zijn geschikt vanaf de geboorte. Bij sommige babydragers heb je nog een extra hulpmiddel nodig om de draagzak te verkleinen voor een pasgeboren baby. Als dit het geval is staat het duidelijk omschreven in omschrijving van het product. Er zijn draagzakken die volledig sluiten met gespen, net zoals bijvoorbeeld een rugzak en er zijn draagzakken die op de heupen sluiten met bijvoorbeeld een gesp of klittenband en op de schouderbanden toch nog even geknoopt moeten worden. Dat gaat heel simpel door een kruis te maken op je rug en vervolgens voorop een knoopje te leggen.

 

Hoe zit dat dan met draagzakken?

Ook in draagzakken zijn er veel keuzes in het uiterlijk. Er zijn effen babydragers en er zijn dragers met een printje. Het is makkelijk als je voor jezelf eerst bedenkt waar jouw voorkeur naar uitgaat. Wil je een draagzak die volledig sluit met gespen of juist niet? Wil je een effen gekleurde draagzak of juist met een leuke print? Dit maakt een zoektocht vele malen makkelijker. Wij verkopen enkel ergonomische draagzakken, dit garanderen wij. 

Alle onze draagzakken zijn ergonomisch voor zowel ouder als kindje. Een ergonomische draagzak zorgt ervoor dat je een kindje in een hurk spreidt houding zit met de knietjes hoger dan het stuitje. Ook het rugpand van de draagzak is zacht en soepel waardoor de natuurlijke bolling van de rug van je kindje wordt gewaarborgd. Een hard rugpand dwingt een baby teveel in een rechte positie en dit is niet wat wij aanbevelen. Je hebt draagzakken die verstelbaar zijn in de breedte van de zit voor je kindje, en draagzakken die dit niet zijn en een vaste afmeting hebben. Het gros van onze draagzakken is verstelbaar in de breedte, zodat je er langer gebruik van kunt maken en de draagzak als het ware meegroeit met je kindje. Populaire voorbeelden van dit soort draagzakken zijn de Tula free to grow en de Little Frog draagzak. 

 

 

 

Hoe lang kan ik mijn kindje dragen?

Je kunt jouw kindje zo lang dragen als jij zelf zou willen, enkele weken,maanden of jaren. Luister hierbij vooral naar je eigen gevoel en naar de behoefte van jouw kindje. Een pasgeboren baby zou vaak meer behoefte hebben aan nabijheid en dragen, dan een peuter. Voor peuters kan het heel erg fijn om nog even gedragen te worden als ze overprikkeld zijn, ze kunnen dan lekker dichtbij jou zijn en dat geeft rust. Je zult zien dat als je veel draagt, jouw kindje het dragen als rustpunt zal zien en je opzoekt en wanneer het daar behoefte aan heeft. Een pasgeboren baby kun je niet teveel dragen, je kunt je baby namelijk niet teveel verwennen, te veel liefde bestaat echt niet! Je hoeft ook niet bang te zijn dat je kind je straks niet meer in het eigen bedje wilt slapen als het heel vaak bij jou in de draagdoek of draagzak slaapt. We hebben eens een blog geschreven waarin we antwoord geven op de vraag, “ verwen ik mijn baby niet al te veel met het dragen”, lees dat vooral ook even door als je hier onzeker over bent en meer wilt weten.

 

Conclusie. 


Het maakt dus niet uit als je kindje veel in de draagdoek of draagzak zit op een dag, als je kind hier behoefte aan heeft dan kun je hier gerust naar luisteren. Volg je instinct! Je zult merken dat door veel dragen jij en je kindje beter elkaars behoefte gaan leren begrijpen en je uitdrukkingen en geluidjes van je baby snel zult herkennen en kunt linken aan een behoefte.  Je draagt je kindje namelijk heel dichtbij je op je borst en hierdoor heb je ongemerkt heel snel alle kleine signalen door die je baby jou geeft. Het ouderinstinct pikt alles op en hier kun je ook vertrouwen! Wil je weten of je een kindje ook kunt dragen als het koorts heeft lees dan vooral ook even hier verder.

 

Een draagdoek of draagzak cadeau doen.

Veel ouders vragen een draagdoek of draagzak als cadeau voor hun kraamperiode of voor een verjaardag van een kindje of voor Sinterklaas of kerst. De gever van een cadeau weet soms eigenlijk niet zo goed wat nou eigenlijk de beste keuze is voor de ontvanger. Wil je een draagdoek of draagzak cadeau geven en zoek je hulp?  Neem gerust contact met ons op en lees bovenstaande stuk goed door en probeer de vragen te beantwoorden uit oogpunt van de ontvanger. En wees gerust heel veel mensen vinden het geweldig als ze een draagdoek of draagzak cadeau krijgen en vinden heel veel dingen mooi. Mocht het nou helemaal niet hun smaak zijn, dan is ruilen geen enkel probleem bij Von Va Voom. Mocht je echt niet uitkomen denk dan ook eens aan de Von Va Voom cadeaubon, deze heb je na betaling direct in jouw mailbox en is dus ook perfect voor last minute cadeautjes! 

 

Hopelijk heb jij nou een beter beeld over de mogelijkheden die er zijn voor het dragen van je pasgeboren baby in een draagdoek of babydrager. Heel erg veel plezier met het uitzoeken van jouw favoriet en het dragen van van jouw pasgeboren kindje!

 

 

 

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Von Va Voom 9,6 / 10 - 1906 Reviews @ Klantbeoordelingen
/* Trusted Shops badge */
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »