Terug

Hoe dragen van je kindje ook mentaal kan ondersteunen.

Hoe dragen van je kindje ook mentaal kan ondersteunen.

Het dragen van een kindje kan ouders/verzorgers ook mentaal ondersteunen. Wil jij weten hoe? Lees dan hier verder.

Hoe het dragen van je kindje de ouder of verzorger mentaal kan ondersteunen. 


Het dragen van je kindje in een draagdoek of draagzak of in de handen dichtbij je is niet alleen voor een kindje erg prettig, maar ook voor de drager zelf. Al eerder schreef ik over hoe dragen ons gezin heeft ondersteund tijdens de verwerking van een NICU opname van ons oudste zoontje. Lees hier meer hierover.

Dragen stimuleert de aanmaak van oxytocine.


Het dichtbij dragen van een baby en/of kindje voelt voor de meeste mensen erg prettig aan, veel mensen worden van nature rustig en ervaren gevoelens van affectie als ze een babytje zien. Of dit nu een eigen kindje is, of bijvoorbeeld op televisie. Dit komt doordat we op dit soort momenten het knuffelhormoon, oxytocine, aanmaken. Dit hormoon zorgt voor heel veel wonderlijke processen in ons lichaam, waaronder dus het gevoel dat onstaat als we een babytje zien, laat staan als dit een baby is die bij de eigen famillie hoort of zal gaan behoren. Dit hormoon, oxytocine, kunnen we gebruiken ter ondersteuning van mentale verwerking. Ik noem het expres ondersteuning, want dat is wat het doet, het ondersteund, maar geneest niet. Het is van belang om altijd medisch advies in te winnen wanneer je bijvoorbeeld als moeder een postnatale depressie hebt of voelt opkomen. Dit is niet iets om je voor te schamen, probeer iemand in je omgeving te vinden met wie je dit kunt delen. 

Zoals je net hebt gelezen, maken we dus dit prachtige knuffelhormoon aan als we een baby zien, maar we maken nog veel meer van dit hormoon aan als we deze baby ook nog kunnen voelen, ruiken en horen. Je begrijpt nu vast wel waar ik heen ga met dit verhaal, juist, tijdens het dragen van een kindje geniet je ten vollen van alle zintuigen die er zijn en die helpen bij het oproepen van oxytocine. Dat een kindje hier baat bij heeft weten we, maar de moeder/vader/verzorger dus ook! Het hormoon maakt je rustig en een beetje slaperig, je bloeddruk kan er zelfs door stabiliseren, en stresshormonen, cortisol, wordt verminderd door de aanmaak van oxytocine.  

Dragen verminderd het aantal huil momenten per dag van een baby.


Naast de aanmaak van oxytocine, zijn er nog meer factoren die je met het dragen ervaart en waardoor je dragen als ondersteunend zult ervaren. Als je een kindje hebt wat erg veel huilt, een huilbaby, dan kan dat erg veel stress opleveren en slapeloosheid, door je kindje bij je te dragen zal het huilen iets of veel verminderd worden, hierdoor ervaren jullie minder stressopwekkende geluiden, want ja, het huil geluid geeft niet alleen de baby stress, maar ook jullie. Door het huilen te verminderen zul je dus zelf minder blootgesteld worden aan stressopwekkers zoals verdriet, en hierdoor langzaamaan weer kalmer worden. 

Dragen geeft een gevoel van bescherming. 


Sommige ouders/verzorgers hebben heel erg de behoefte om hun kindje extra te beschermen, bijvoorbeeld na een lastige zwangerschap of vervelende periode na de bevalling. Het dragen van een kindje kan dan aanvoelen alsof je je kindje extra bescherming biedt, in feite doe je dit natuurlijk ook, dus het gevoel is terecht. Je kindje zit veilig dichtbij jou en andere mensen kunnen niet zomaar aan jullie kindje komen. Het wordt letterlijk dichtbij gedragen en afgeschermd van de grote wereld, de wereld van de baby draait op het moment van dragen om de drager en het wordt omhuld door de draagdoek of draagzak en het lichaam van de ouder/verzorger die het kindje draagt. Dit geeft een gevoel van bescherming kunnen bieden en dit gevoel geeft zelfvertrouwen aan de drager. Bijvoorbeeld op een drukke verjaardag, je wilt niet dat je kindje van schoot tot schoot gaat, je vindt dit een onprettig idee, maar weet niet goed hoe je dit kunt voorkomen. Doormiddel van het dragen van je kindje zal je kindje lekker bij jou blijven en hoef je niets tegen je zin in te doen. Het dragen helpt in dit geval dus om niet je eigen grenzen te overschrijden en je ondertussen niet bezwaard te voelen. 

Kortom, het dragen van een kindje in een draagdoek of draagzak kan mentaal de drager ondersteunen. 

Heb je ook ervaringen met bovenstaande of wellicht een aanvulling op dit verhaal? Deel het met ons in de comments, we zijn erg benieuwd en de andere die deze blog gelezen hebben vast ook!

Reacties

  • Placeholder

    Anniek

    30 / 04 / 2017 @ 08:23

    Ik heb zelf ADD, maar slik hier geen medicijnen voor omdat ik daar hele nare bijwerkingen van ondervind. Het dragen van mijn newborn heeft mij zeker mentaal geholpen! Tijdens het drager word ik 'gedwongen' het wat rustiger aan te doen, (mijn hoofd loopt nogal snel over) en mijn dochter werd en wordt er nog heel lekker rustig van. Het geeft mij het vertrouwen dat ik het allemaal goed doe, iets waar ik in het begin erg veel moeite mee had. Daardoor leek ik een postnatale depressie te krijgen, maar zover is het gelukkig nooit gekomen. Ik denk dat dit mij bespaart is gebleven mede dankzij het dragen, die momenten van rust heeft niet alleen mijn dochter soms nodig, ik zelf ook!

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Von Va Voom 9,6 / 10 - 1906 Reviews @ Klantbeoordelingen
/* Trusted Shops badge */
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »