Terug

Hoe strak moet een draagzak zitten?

Hoe strak moet een draagzak zitten?

Veel mensen vragen zich af hoe strak een draagzak nou eigenlijk hoort te zitten. Wanneer zit een draagzak te los? En vooral ook, wanneer zit een draagzak te strak? We snappen dat dit onzekerheid kan oproepen,want je wilt natuurlijk wel goed en veilig je kindje dragen in een draagzak, en zeker niet te strak of te los. Dat is niet alleen voor jou en je kindje oncomfortabel, maar soms ook gewoon onveilig. We proberen je daarom in dit artikel wat uitleg te geven over onze mening over hoe strak of los een draagzak gedragen wordt. Hopelijk weet jij daarna iets beter waar je op kunt letten, en ga je met net iets meer zelfvertrouwen op pad met je kindje in de draagzak.

Allereerst even de grote lijnen, je hebt bij de meeste draagzakken, een heupband en schouderbanden die je strakker of losser kunt maken. We beginnen met het bespreken van de heupband van een draagzak

De heupband van de draagzak. 

Je draagt de heupband van een draagzak zo strak dat je kindje er natuurlijk niet tussendoor kan glippen, je moet hem dus goed aanspannen om jouw middel heen. Als richtlijn kun je erop letten dat je de heupband, na het aanspannen, niet meer om jouw heupen moet kunnen draaien. Op het moment dat de heupband zo strak zit dat hij niet meer om je heen beweegt, zit hij veilig aangespannen strak. Let wel goed op dat je de heupband zoveel mogelijk rechtstreeks op aansluitende kleding draagt. Bijvoorbeeld; als je een dikke winterjas draagt, en daaroverheen de draagzak gebruikt en de heupband dus over de luchtige dikkere jassenstof gebruikt, kun je weleens aanspanningsproblemen ervaren en is het moeilijk om de heupband strak genoeg te dragen. Draag daarom bij voorkeur niet over al te dikke kleding heen. Wil je meer weten over hoe hoog je de heupband van een draagzak draagt? Lees dan hier eens verder. 

 

De schouderbanden van een draagzak. 

De heupband snappen de meeste mensen nog wel, en anders heb je hierboven vast even een aha-momentje gehad. Lastiger wordt het voor veel mensen als het over aanspannen van de schouderbanden aankomt. Want wanneer zitten de schouderbanden van een draagzak nou te strak? En wanneer zitten de schouderbanden van een draagzak nou te los? Ik ga je hierin hopelijk kunnen helpen, zodat je straks vol zelfvertrouwen op pad kunt gaan met je kindje in de draagzak.

De meeste draagzakken hebben schouderbanden die je vastklikt met gespen, de schouderband gaat dan vanaf het rugpand over de schouders naar achteren en komt onder de oksel via de zijkant weer naar voren. Meestal zit hier de schouderband vast, of wordt hij vastgeklikt, aan het midden van het rugpand, dat is het stofdeel dat over een kindje heen gaat. Aan de schouderband zitten 1 of 2 koordjes, dit hangt een beetje van het model en merk draagzak af. Bijvoorbeeld bij de Tula free to grow, heb je hier geen gesp om zelf dicht te klikken want hij zit al vast aan het rugpand, en is er 1 koord om aan te trekken om de draagzak strakker of losser te maken. Bij het aanspannen van de schouderbanden wordt er aan dit koordje, of deze koordjes, getrokken om de schouderbanden strakker te maken. En als je op je buikdraagt, waar we in dit artikel even vanuit gaan met het uitleggen, dan heb je tussen de schouderbladen ook nog een bandje of gesp die je dichtklikt, waardoor de schouderbanden beter op zijn plaats blijven. Eigenlijk kun je uitgaan van de volgende stappen:

  • Je plaatst je kindje in de draagzak zoals je altijd doet, of zoals de handleiding van de draagzak omschrijft. In de meeste gevallen is dit, heupband omdoen, aanspannen. Kindje voorop je buik plaatsen. Stof van het rugpand omhoog brengen over de rug van je kindje, en dan de schouderbanden induiken met je armen. Vanaf dit punt gaan we het hier bespreken. 
  • Zodra je de schouderbanden over je schouders hebt geplaats, is het van belang om ze een klein beetje aan te spannen, als je dit niet al gedaan hebt. Niet te strak, maar gewoon dusdanig dat je kindje goed ondersteund wordt en jij met je handen naar je nek kunt, om het bandje tussen jouw schouderbanden dicht te klikken. 
  • Dit bandje tussen de schouderbladen kun je meestal verplaatsen in hoogte, speel hiermee en kijk wat voor jou comfortabel is. 5 cm hoger of lager kan een wereld van verschil maken in het draagcomfort. Onderschat dit bandje zeker niet! Zet hem ook niet al te strak dicht, Je wilt namelijk het gewicht goed verdelen over het bovenlijf, en als je dit bandje te strak draagt, wordt het zwaartepunt gefixeerd op schouderbladen ipv het gehele bovenlichaam. 
  • Nadat je dit tussengespje hebt gesloten kun je de schouderbanden beter gaan afstellen. Trek voorzichtig aan de koordjes van de schouderbanden, als het kan, doe dan links en rechts tegelijk, je hebt namelijk het risico, dat als je eerst 1 schouderband helemaal strak zet, en de andere is nog los, dat je ongemerkt a-symmetrisch gaat dragen. Als je beide tegelijk aanspant wordt het gewicht evenredig verdeelt, lukt het tegelijk aanspannen niet, wissel dan links en rechts om in kleine stapjes per keer. 
  • Nu de grote vraag, hoe strak moeten deze schouderbanden dan aangespannen worden? Je kunt hierbij vooral letten op hoe de stof van het rugpand de houding van het kindje beinvloed. Je kindje hoort met een natuurlijke bolling van de rug in de draagzak te zitten en overal een ondersteuning te ontvangen. Als je de schouderbanden van een draagzak te strak aantrekt, zul je zien dat de stof van het rugpand de rug van een kindje rechter of zelfs hol gaat trekken, dit is dus absoluut niet de bedoeling, maar wel wat ik vaak tegenkom op straat. (ja, ik ben die vrouw die naar kindjes in draagzakken staart zonder zelf nog te dragen en dan ahhh denkt of vriendelijk naar je glimlacht ;)) Als je de schouderbanden echter te los draagt, dan zal je kindje niet volledig ondersteund worden in het rugpand en gaan doorhangen in de draagzak. Je kindje zal dan met de billetjes steeds dieper zakken en het kinnetje kan op het borstkastje zakken waardoor er een risico op rebreathing onstaat. Je merkt dit als je het gevoel hebt dat de heupband als enigste gewicht draagt, en als je de neiging hebt je kindje nog steeds te moeten ondersteunen/tillen met je armen. Een goede richtlijn is om de schouderbanden zo strak te doen, dat je het ruggetje niet holtrekt, en nog een platte hand bij je kindje kunt krijgen onder de stof. Ook hier geldt weer, houdt rekening met de kleding van zowel jou als dat van het kindje. Bij bijvoorbeeld een winterjas bij het kindje, en dan vooral bij die luchtige wolkerige dikke winterjassen, is het niet erg makkelijk om te bepalen hoe strak je de schouderbanden moet dragen. Net zoals bij autostoeltjes ook hiervoor wordt gewaarschuwd, geldt hetzelfde voor het dragen met een draagdoek of draagzak. Beter is het dus om niet een kindje met zulke dikke luchtige jassen te dragen. 

Nu weet jij als het goed is wat beter hoe strak je een een draagzak moet dragen. Mocht je toch nog vragen hebben, stel ze dan gerust in de comments onderaan dit artikel, of neem contact met ons op via onze klantenservice. 

 

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Von Va Voom 9,6 / 10 - 1906 Reviews @ Klantbeoordelingen
/* Trusted Shops badge */
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »