Terug

Kan ik mijn kindje met koorts dragen in een draagdoek of draagzak?

Kan ik mijn kindje met koorts dragen in een draagdoek of draagzak?

Niemand ontsnapt aan een keertje ziek zijn en al helemaal kleine kindjes niet, maar wat nou als je kindje continu bij je wilt zijn, maar hoge koorts heeft?

Kan ik mijn kindje met koorts dragen in een draagdoek of draagzak?


Koorts is heel vervelend, iemand met koorts voelt zich slap, futloos en heeft weinig energie. Vaak spelen er ook nog andere zaken mee zoals pijn van doorkomende tandjes, griep, verkoudheid of heeft je kindje net een prikje gehad voor de vaccinaties. Er zijn vele momenten in de eerste jaren van een baby tot peuter waarin de 
mamahonger en papahonger nog net iets groter is dan normaal, koorts is een van deze momenten en hierop willen we als ouders- of verzorgers graag zo goed mogelijk inspelen.

Een veelvoorkomende vraag aan ons is of een kindje met koorts gedragen mag worden in een draagdoek of draagzak. In principe is dit geen enkel probleem, mits er rekening wordt gehouden met bepaalde zaken. Zo is het natuurlijk allereerst van belang om de oorzaak van de koorts te onderzoeken, bij een medische aandoening raden we te allen tijde aan om met de behandelend kinderarts te overleggen. Mocht de oorzaak van de koorts iets onschuldigs zijn, en wilt een kindje continu bij je zijn, dan is dragen een praktische en fijne oplossing voor zowel ouder- of verzorger als ook voor het kindje zelf.

Bij het dragen van een kindje met koorts geven we de volgende aandachtspunten mee als tips.
Let op, u kent uw eigen kindje het allerbeste dus luister altijd naar u eigen gevoel. De volgende tips zijn dus enkel een richtlijn waarop u uw eigen besluit kunt vormen, we zijn op geen enkele manier aansprakelijk voor de door u genomen beslissingen en willen benadrukken dat we geen arts zijn. Raadpleeg bij twijfel altijd een arts!

Tips bij het dragen van een kindje met koorts in een draagdoek of draagzak. 


  • Let op de omgevingstemperatuur, is het buiten 30 graden en heeft het kindje hoge koorts? Dan zal het dragen wellicht niet de allerbeste keuze zijn. 
  • Trek niet teveel kleding aan in de draagdoek. Men is geneigd om met koorts onder een dikke deken te kruipen, maar koorts moet wel uit het lichaam kunnen. Trek dus geen extra lagen kleding aan, de draagdoek telt ook als extra laag kleding bij een enkellaagse knoop. ( enkellaagse knoop betekent dat er 1 laag draagdoek over uw kindje heen gaat). Eventueel kunt u met sokjes en mutjes wat spelen voor toevoeging of vermindering van warmte. 
  • Bij baby's en kleine kinderen kan men tijdens het dragen de temperatuur van het kindje in de gaten houden door met een vinger in de nek van het kindje te voelen. U kunt hierop zelf inschatten of uw kindje het te warm krijgt en bepalen of u beter kunt stoppen met dragen of eventueel wat kleding moet uitrekken. 
  • Draag gerust een kindje met de blote huid op u, dit kan geen kwaad en kan zelfs herstellend werken, met name bij pasgeboren kindjes. Let wel op dat er eventueel een hydrofiele doek tussen het lijf van ouder en kindje wordt gebruikt in het geval van veel zweten.  
  • Let goed op het gedrag van het kindje. Als het rustig slaapt zal het tevreden zijn, maar mocht een kindje veel huilen dan heeft het misschien pijn of een ander ongemak of voelt het zich te warm. 
  • U kunt rustig naar buiten met een kindje met koorts in de draagdoek of draagzak. Let hierbij natuurlijk wel op het weer buiten, in de regen lopen lijkt ons niet het meest ideale bij een fikse verkoudheid. Ga gerust een blokje om, de frisse lucht zal niet alleen het kindje maar ook de ouder/verzorger goed doen. Neem eventueel sokjes en een mutsje mee om naar wens wat meer of minder beschutting en warmte toe te voegen of te verminderen. 
  • Een kindje dat net een prikje vaccinatie heeft gehad in een of meerdere beentjes, kan hier een beetje een stijf gevoel aan overhouden. Het is raadzaam om het eerste uur na een prikje dit beentje met regelmaat te bewegen om de stijfheid een beetje te voorkomen, in een draagdoek is dit niet altijd mogelijk, dus het kan verstandig zijn om even een uurtje te wachten tot het kindje gedragen gaat worden in een draagdoek of draagzak. 
  • Denk aan parfum en of deodorant, als je ziek bent kunnen deze geuren misselijkmakend werken als je er met de neus bovenop zit. Een kindje wat misselijk is en met zijn neus op een borstkas ligt zal het niet altijd even prettig vinden als het continu die heerlijke parfum ruikt. Bij verkoudheid is het natuurlijk soms wel prettig om op deze manier de luchtwegen iets te helpen, bijvoorbeeld door een essentiele olie of een blend hiervan op de kleding of huid te dragen, of de welbekende luff smeersels. Deze kunnen vaak niet op kleine kindjes gebruikt worden, maar op deze manier bereiken ze zonder direct contact, toch de neusgaten van een baby en zouden ze eventueel verlichting kunnen geven. 
  • Een kindje met koorts kan weleens in een hele diepe lange slaap vallen tijdens het dragen in een draagdoek of draagzak. Dat is opzich natuurlijk heerlijk, maar denk er wel aan dat vocht binnenkrijgen erg belangrijk is tijdens het ziek zijn. Maak desnoods een kindje dus even wakker voor een slokje drinken. 


Wat nou als de ouder- of verzorger zelf koorts heeft? 
 

Via Facebook kregen we naar aanleiding van dit stukje de volgende vraag binnen;
"Mag je als je zelf koorts hebt dragen? Laatst was ik zelf ziek nja koorts en de kleine ook ziek maar durfde d'r niet te dragen omdat ik bang was dat ik mijn temp aan haar zou over geven."

Het antwoord hierop is niet zo makkelijk, eenieder zou dit echt zelf het beste kunnen inschatten.
Wel geldt, net zoals bij autorijden, dat degene die een kindje draagt alert moet zijn.
Bij duizeligheid en een vertraagd reactie vermogen is het niet aan te raden om te dragen i.v.m. mogelijk val- en stootgevaar. Mocht iemand wel gaan dragen met bovenstaande klachten, omdat diegene zichzelf daartoe in staat acht, houdt u dan te allen tijde u gevoel in de gaten en stop als het niet gaat. U kunt dan echt beter rust nemen en samen op de bank neerploffen met de draagdoek als dekentje ;-).
Is er echter alleen maar van koorts, dan is het een kwestie van wederom aanvoelen. Ga niet perse op uw eigen gevoel van temperatuur af, iemand die ziek is kan niet altijd goed inschatten of het lichaam warm of koud aanvoelt. Gloeit u ontzettend dan is het aan te raden niet te dragen. Iemand met koorts moet de warme kwijt en als dit middels uw borstkas gebeurd, dan heeft u wellicht een erg hoge oppervlakte temperatuur en is het voor uw kindje niet de meest ideale plek. Mocht u toch even willen dragen, gebruik dan een hydrofiel tussen u en uw kindje in om eventueel koortszweet op te vangen. Het een en ander hangt natuurlijk ook af van de omgevingstemperatuur. Al met al vinden we het niet perse aan te raden om te dragen als een ouder- of verzorger koorts heeft.Hopelijk zijn onze bovenstaande adviezen een beetje duidelijk, we horen graag ervaringen! Post gerust jouw ervaring met het dragen van een kindje met koorts hieronder in de reacties. 
Beterschap voor hen die het nodig hebben!

 

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Von Va Voom 9,6 / 10 - 1906 Reviews @ Klantbeoordelingen
/* Trusted Shops badge */
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »