Terug

Mijn baby wilt niet gedragen worden! Help!

Mijn baby wilt niet gedragen worden! Help!

We horen het soms voorbij komen, ouders die aangeven dat hun kindje niet in de draagzak of draagdoek wilt. Eigenlijk kunnen we ons dat bijna niet voorstellen, dus we geven je enkele verklaringen van wat er aan de hand kan zijn. Lees gauw verder.

"Mijn baby wilt niet gedragen worden", "mijn kindje vindt dragen niet fijn". Zomaar 2 uitspraken die wij soms horen, maar het kan vrijwel altijd verklaard worden en dus ook weerlegt. Een kindje wilt namelijk eigenlijk altijd bij zijn of haar ouder in de buurt zijn!

Hieronder enkele redenen waarom je kunt denken dat je kindje niet gedragen wilt worden: 

 

  • 1. Je bent zelf onzeker en je kindje voelt dit. 

Als je als ouder onzeker bent over het dragen en of je het wel goed doet, dan voelt je kindje dit aan. De spanning die je zelf uitstraalt wordt moeiteloos opgepikt door een kindje en dat levert onrust op. Probeer dus eens te dragen vol zelfvertrouwen in een veilige vertrouwde omgeving en jezelf tot kalmte te manen. 

 

  • 2. Je kindje zit in een 'sprong'. 

Kinderen ontwikkelen zich in een razend tempo, en die ontwikkel sprongen zorgen dikwijls voor onrust bij een kindje. Ze leren iets nieuws en hun wereld wordt groter en spannender, dit uiten kindjes in onrustig gedrag en de behoefte aan nabijheid. Als je hier bij stilstaat en luistert naar de behoefte van je kindje kun je het 'afzetten' wellicht verklaren en zul je ook zien wanneer je kindje juist de nabijheid wilt of even rustiger is voor een volgende poging. 

 

  • 3. Je kindje is aan het leren zitten. 

Dat klinkt wellicht iets vreemd, maar rondom de periode waarin een kindje zelfstandig gaat leren zitten zien wij erg vaak hetzelfde verhaal terugkomen. Een kindje gaat zich afzetten tijdens het knopen of het plaatsen in de draagzak. Hierdoor krijgen veel ouders het idee dat een kindje niet meer gedragen wilt worden. Het kan logisch verklaard worden, want in deze periode ontwikkelt namelijk de ruggengraat van je kindje zich ook in een rap tempo en groeit de spierkracht idem. De spieren worden vaker aangespannen, omdat je kindje zich er bewust van wordt. Zie het als oefening van de spieren. Je kindje voelt rondom deze periode vaak ook iets 'stijver/steviger' aan in de borstkas als je het optilt. Je kindje heeft rond deze periode dus vaker aangespannen spieren en lijkt zich hierdoor af te zetten tegen het lichaam van degene die wilt gaan dragen. Als je een knoop voltooid hebt zit hij vaak netjes strak aangespannen, maar na 15/30 minuten zit de draagdoek ineens los en lijkt het alsof je niet goed aangespannen hebt. Dit komt doordat de ontspanning inslaat bij je kindje, de spieren worden ontspannen en daardoor lijkt het alsof de draagdoek los komt te zitten. Even opnieuw aanspannen is hier het advies. Het gaat na enkele weken vanzelf weer beter, let maar op! 

 

  • 4. geen prettige draagdoek of draagzak. 

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je een draagzak hebt die niet goed past of waar je kindje verkeerd inzit. Dit zie je vaak bij dragers waarbij de beentjes recht naar beneden hangen ipv in de hurk spreid houding die wij graag zien bij een ergonomische draagzak

 

  • 5. je draagt met het gezichtje van je af. 

Het face forward dragen, dus de rug van je kindje tegen de buik van degene die draagt, zorgt voor veel prikkels bij een kindje. Je kindje kan hier onrustig van worden en dit kan een reden zijn waarom een kindje niet gedragen lijkt te willen worden. 

 

  • 6. je kindje is niet fit. 

Ieder kindje is weleens niet fit of heeft een mindere dag. Accepteer dat dit zo is en dat het af toe gewoon niet het moment is waarop een kindje gedragen wilt worden, wellicht is het over een half uurtje volledig anders. Luister naar de behoefte van je kindje wanneer het niet fit is. 

 

Zoals je ziet zijn er best wat redenen waardoor je kunt vermoeden dat je kindje niet gedragen wilt worden in een draagdoek of draagzak, maar zijn ze best verklaarbaar als je er even bij stilstaat. Ieder kindje wilt in principe dichtbij degene zijn, aanraking is een levensbehoefte en het stimuleert de hechting. Als je twijfelt over je kindje, of je het gevoel hebt dat je kindje nooit bij je wilt zijn, los van het dragen gezien. Schroom dan niet en neem contact hierover op met een arts of het consultatie bureau. Uit je zorgen en angsten en praat erover met iemand uit je omgeving. Onzekerheid is niet iets om je voor te schamen, al helemaal niet bij zoiets spannends als ouderschap! 

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Von Va Voom 9,6 / 10 - 1906 Reviews @ Klantbeoordelingen
/* Trusted Shops badge */
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »