Terug

Structuur in je geweven draagdoek, wat heeft dat voor een invloed?

Structuur in je geweven draagdoek, wat heeft dat voor een invloed?

Geweven draagdoeken zijn er in vele varianties van materialen , patronen en kleuren., maar wat veel mensen vergeten, is dat er ook structuren meespelen in de ervaringen met draagdoeken. We leggen je uit welke invloed structuur in je draagdoek heeft op de gebruikerservaringen.

 

Als ik het heb over structuur, dan heb ik het over hoe de draagdoek aanvoelt onder je vingertoppen. De structuur kun je voelen, en soms ook zien. De structuur ontstaat door een weeftechniek, eventueel patroon en gebruikt materiaal. Soms is de structuur aan de ene kant van een draagdoek meer aanwezig dan aan de andere kant van dezelfde draagdoek. Zo kan het zijn dat een draagdoek een andere gebruikerservaring geeft aan beide kanten, al zal je het niet snel voelen als je niet veel verschillende draagdoeken hebt of gehad hebt.  

 

Een draagdoek zonder patroon, helemaal effen, in een hoge dichtheid ( veel draden per cm) heeft meestal weinig structuur. Een voorbeeld van een draagdoek die weinig structuur heeft is de Pure Baby Love geweven draagdoek. Tenzij er een grover garen is gebruikt, of zelfs een garen die van zichzelf niet overal even dik is. Dan ontstaat er alsnog een structuur. Denk bijvoorbeeld eens aan linnen broeken die we in de zomermaanden veel zien. Deze voelen anders aan dan dezelfde broek in volledig katoen, puur door het linnen wat erin zit verwerkt. Zo werkt het ook met draagdoeken. 

 

Hieronder zie je de Pure Baby Love Mint geweven draagdoek, deze draagdoek heeft minder structuur. 


Pure baby love mint, een draagdoek met weinig structuur

 

Een draagdoek met een patroon heeft vaak een voelbare structuur, soms subtiel, soms duidelijk aanwezig. Een voorbeeld van een draagdoek met een duidelijk voelbare structuur, zijn de Didymos prima draagdoeken. Het Prima design van Didymos heeft een heel duidelijke voelbare structuur en die kun je ook goed waarnemen met je vingertoppen. Je zult merken dat dit patroon door de richtingen van de structuur, goed blijft zitten zodra hij eenmaal geknoopt en aangespannen is. Een draagdoek met amper structuur, zullen we als gladder ervaren, en die zal makkelijker aanspannen, maar iets eerder wat losser gaan zitten gaandeweg je een stukje gelopen hebt. Beide heeft zijn voor en nadelen, dus het een is niet beter dan het andere. Het is ook niet iets wat je zult opmerken bij je eerste draagdoek, of soms zelf nooit als je er niet bij stilstaat, maar als je zou gaan vergelijken, merk je wat ik hier bedoel. 

 

Hieronder zie je de Didymos Prima Aurora, deze draagdoek heeft een goed voelbare structuur. 

Didymos prima aurora, een geweven draagdoek met veel structuur

 

Voordelen van een draagdoek met veel structuur:

- eenmaal geknoopt, blijft de stof vaak zitten 'als een huis'. 
- je hebt goede grip op de stof tijdens het aanspannen van je knoop
- hoe kleiner/fijner de structuur, hoe soepeler een draagdoek is of kan worden. De stof breekt sneller in, is erg soepel. 

Nadelen van een draagdoek met veel structuur:

- het aanspannen kan wat lastiger gaan doordat de stof op elkaar grip krijgt en daardoor wat lastiger aanspant. 
- een draagdoek met veel structuur door het patroon en ook nog eens door het garen en de dichtheid van dit garen per cm2 kan ervoor zorgen dat een draagdoek eerst stugger voelt, en pas na even gebruiken soepel wordt. 
- een draagdoek met een erg diepe structuur kan voor prematuur geboren kindjes, of kindjes die een erg kwetsbare huid hebben als iets ruwer worden ervaren en wat meer afdruk achterlaten in het huidje. Denk een beetje aan hoe je hoofd er soms smorgens uit kan zien als je heel lang met je hoofd op een vouw in je kussen hebt gelegen. Bij erg kwetsbare huid is een draagdoek zonder structuur in het begin vaak fijner. 

 

Voordelen van een draagdoek met weinig of geen structuur:

- voelt zeer zacht en gladder aan, direct vanuit de verpakking. 
- spant erg makkelijk aan doordat de banen makkelijk over elkaar glijden. 

Nadelen van een draagdoek met weinig tot geen structuur:

- doordat de draagdoek gladder is, heb je meer kans dat je knoop wat losser gaat zitten nadat je even gewandeld hebt. Je zult dus vaak na een poosje nog een keer opnieuw moeten aanspannen. 

Zoals je merkt kan de structuur van een geweven draagdoek dus zeker wat invloed hebben op hoe je een draagdoek ervaart. Nu moet je natuurlijk niet direct in de stress schieten en bang zijn dat het uitzoeken van een draagdoek nog moeilijker is geworden. Er zijn ontzettend veel mensen die echt nog nooit stilgestaan hebben bij de structuur en heerlijk dragen met draagdoeken zonder of met structuur en alles ertussenin. Maar het is wel super interessant om jezelf hier eens in te verdiepen en te kijken of je kunt ervaren wat ik hier bedoel. Laat je het weten in de reacties hier onder dit blog? We zien graag je ervaringen! 

 

Nieuwsgierig naar ons assortiment geweven draagdoeken? Kijk dan gauw hier verder, kijk eens goed naar de foto's en ontdek of jij zelf kunt ontdekken welke draagdoeken meer of minder structuur hebben!

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Von Va Voom 9,6 / 10 - 1906 Reviews @ Klantbeoordelingen
/* Trusted Shops badge */
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »