Terug

Vanaf wanneer kan ik rugdragen met een draagdoek of draagzak?

Vanaf wanneer kan ik rugdragen met een draagdoek of draagzak?

Wanneer kan je een kindje op je rug gaan dragen met een geweven draagdoek of een draagzak? Die vraag krijgen we erg vaak, en we leggen het je graag uit.

Iedereen heeft er zo zijn eigen mening over, en zo ook wij, en we gaan je nu uitleggen wat onze mening over rugdragen is.  

"zijn of haar zit dus kan verbeteren zonder hulp"

In principe vinden wij dat een kindje zelfstandig moet kunnen zitten, en zelfstandig zijn of haar zit moet kunnen verbeteren. Daarmee bedoelen we dus niet dat je kindje kan zitten als jij hem of haar neerzet en ze zo blijven zitten, maar dat je kindje zelfstandig tot zit kan komen, maar nog belangrijker, zijn of haar zit dus kan verbeteren zonder hulp. 

Voorbeeld; je kindje ligt op de grond gezellig te spelen en gaat van lig naar een een zittende positie zonder hulp. Hij zit lekker te spelen, maar dreigt om te vallen als het speeltje wat hij wilt pakken toch iets verder weg lag dan gedacht. Je kindje dreigt om te kukelen, maar voelt de onbalans en corrigeert zichzelf in zijn zit en valt daardoor niet omver. 

Bovenstaande is exact het moment waarop wij vinden dat je zou kunnen gaan rugdragen, en we gaan je ook uitleggen waarom. 

Als je voorop je buik draagt, zul je ongemerkt af en toe je kindje rechterop zetten, terug in de actieve houding waarin je ergonomisch draagt. Je hebt zelf waarschijnlijk niet eens door dat je dit soms doet, je merkt het op omdat je je kindje kunt zien, en kunt er makkelijk bij met je handen en armen, dus het is ook zo gepiept. Als je op je rug draagt, kun je je kindje niet zien en er met je handen en armen bij kunnen is ook een flink stuk lastiger, je voelt hem al aankomen ;) precies. Als je kindje zichzelf kan corrigeren in de balans, dan hoef jij niet meer in te grijpen, en als je kindje op je rug dus iets schreef gaat zitten, kan het zichzelf weer in een actieve positie brengen. 

Knooptechnieken en hun invloed.

"meerlaagse knopen, waarbij er dus echt een sterkere romp nodig is"

Verder is er ook nog iets te zeggen voor de verschillende knooptechnieken die je met een geweven draagdoek kunt maken. Je hebt kort door de bocht gezegd, meerlaagse knopen en enkellaags knopen. De meerlaagse knopen, geven iets meer druk over de romp van een kindje, deze zijn dus pas geschikt als een kindje een sterkere rug ontwikkeld heeft. En ook hier voel je hem aankomen, dat is zo rondom de tijd dat ze zelfstandig kunnen zitten. Op dat moment is er een sterke ontwikkeling gaande in de romp van je kindje, en voelt deze al veel steviger aan. Veel ouders voelen dat ook wanneer ze hun kindje optillen vanuit het bedje of de box, je kindje voelt veel robuuster aan ineens. Dit is de romp die flink in kracht toeneemt, en dus ook meer kan hebben qua doekbanen. Nu zijn er ook wel enkel laags rugknopen, zoals de ruck knoop, maar bijvoorbeeld  de double hammock, en secure high back carry, zijn meerlaagse knopen, waarbij er dus echt een sterkere romp nodig is. 

Naast al deze zaken is er ook nog het feit dat wij van mening zijn dat tijdens buikdragen je de meeste voordelen van het dragen behaalt. In je zicht, meer close contact omdat je letterlijk je kindje kunt omarmen, je bent dichterbij en behaalt hiermee dus mentaal en fysiek meer voordelen dan wanneer je rugdraagt. 

Heb je nou het idee dat je kindje meer wilt zien van de omgeving, en is dat jouw grootste argument om te willen rugdragen, probeer dan eerst eens heupdragen. Tijdens het dragen op je heup, ziet je kindje een flink stuk meer, heb jij nog steeds goed zicht op je kindje, en geniet je van de voordelen van het directe contact. 

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Von Va Voom 9,6 / 10 - 1906 Reviews @ Klantbeoordelingen
/* Trusted Shops badge */
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »