Terug

Verwen ik mijn baby niet met al dat dragen?

Verwen ik mijn baby niet met al dat dragen?

Een veelgestelde vraag is of je je baby niet teveel verwent met het veel dragen in een draagdoek, of het bij je in de draagdoek laten slapen. Ik zal het proberen kort uit te leggen waarom je je kindje niet teveel kunt verwennen.

Verwen ik mijn baby niet met te veel dragen in een draagdoek of draagzak drager?

 

Verwen ik mijn kindje niet te veel als ik hem zoveel draag? Mag mijn kindje wel elke dag bij mij in de draagdoek slapen? Kan mijn kindje straks nog wel in haar eentje slapen op het eigen kamertje? Mijn omgeving zegt dat ik mijn kind verwen. 

Zomaar wat vragen en opmerkingen die mij vaak te oren komen. Ik zal proberen in dit artikel een toelichting te geven op mijn visie hierop, maar ook zeker enkele wetenschappelijke studies noemen welke mijn visie op deze vragen ondersteunen. Ik wil vooropstellen dat elke ouder doet wat hij of zij goed acht voor hun kind, ik ben dus niet tegen het alleen laten slapen of een strak ritme willen inbouwen, moge dat duidelijk zijn. Het zijn enkel niet punten die ikzelf navolg, maar dat zegt niet dat ze niet werken ;). Je doet wat voor jou werkt op dat moment, net zoals ieder ander. 

 

Teveel liefde bestaat niet. Eerst wil ik alvast 1 ding duidelijk maken, nee je kunt je baby niet verwennen met liefde, je kunt geen enkel dier en/of mens verwennen met te veel liefde, te veel liefde bestaat niet. Te weinig liefde echter wel, denk aan al die arme kindjes zonder ouders in oorlogsgebieden, de arme zieltjes zouden heel wat liefde kunnen gebruiken in hun leven, maar een voorbeeld van een kindje wat te veel liefde heeft gehad? Ik kan het in elk geval niet bedenken. 

 

Het zit in ons instinct.


De mens lijkt op de aap, sorry voor mensen die niet in de evolutietheorie geloven, de aap draagt haar kindje op haar lijf waar ze ook gaat of staat. De aap legt het kindje niet in een boom verderop als het moet slapen, en de aap laat het kindje ook niet in een nest liggen zoals bijvoorbeeld muisjes doen als de ouders gaan jagen. Heel vroeger bestonden er geen kinderwagens, (ja echt!), toen werden kinderen in huiden gedragen en moesten ze mee op jacht of werken op het veld, bij mama op de rug, dat was immers handig voor de moeder en ook konden ze zo snel vluchten mocht het nodig zijn. Vele eeuwen later in 1733 bedacht William Kent dat zo'n bak met wielen wel ideaal was als baby vervoermiddel. De eerste kinderwagen werd door een geit getrokken, zie je het voor je? De kinderwagen was geboren. Ik ben absoluut niet tegen een kinderwagen, ik heb er zelf ook 1, want natuurlijk is het handig in sommige situaties, mijn wagen heeft echter niet veel kilometers gemaakt, binnenkort gaat hij maar eens op marktplaats als bijna nieuw, 3 jaar oud. Maar terug naar het onderwerp, de kinderwagen is dus eigenlijk een wat tegennatuurlijke manier van het vervoeren van je kindje, het werkt prima in onze huidige samenleving, we hoeven immers niet meer te vluchten voor wilde dieren. Maar helemaal in de oorsprong was het dus de normaalste zaak van de wereld om je kindje continu bij je te dragen, het zit in ons instinct, en ons instinct volgen is vaak de beste weg. 
Als jij dus voelt dat jij je kindje dicht bij je wilt dragen, je merkt dat je kindje er rustig van wordt, minder huilt en lekker slaapt, dan kun je echt met een gerust hart je (moeder)instinct volgen. 

 

Ontwikkeling van een kindje. 


Je kindje maakt ontwikkelingsfases mee tijdens het opgroeien, bij elke nieuwe fase wordt de wereld van je kindje een stukje groter. De eerste weken is de wereld van je kindje letterlijk 40 cm groot, de afstand vanaf jouw borst tot jouw gezicht om precies te zijn, en laat dit nou net de plek zijn waar je je kindje draagt in een draagdoek. Je snapt vast al waar ik heen wil met dit verhaal, precies, jij bent de wereld van je kindje het besef van alles wat onder, boven, achter en naast jullie leeft en bestaat is er nog niet. 
Het kindje hoort jouw hartslag, voelt jouw warmte, ruikt jouw geur en hoort jouw stem. Het is veilig.


Zodra de wereld van je kindje groter wordt komen er steeds meer prikkels op haar af, ze moeten dit allemaal maar verwerken, zie het een beetje als het besef dat de wereld rond is maar niet plat, maar dan in een babybrein. Eng toch?! En die handen, die handen zijn van mij! Ojee, ik ben meer dan wat ik voel, ik heb een lijf. Eng! Je kindje maakt echt veel spannende sprongen mee tijdens het opgroeien en tijdens deze ontdekkingsreis die ontwikkelen heet heeft het kindje jouw nodig, jij bent zijn veilige haven, jouw hartslag geeft je kindje de veiligheid dat die blaffende hond niet doodeng is, maar veilig. Zo leert je kindje via jou de wereld veilig kennen. Zodra je kindje eraan toe is om wat meer alleen te zijn zal het dit aangeven, het kijkt wat vaker van je weg drukt je wellicht zelfs weg, laat het dan even zeg dat het goed is en geef het de ruimte. Je zult zien dat je dit gaat herkennen, je kent jullie kindje immers heel erg goed door alle voorgaande weken, maanden dat jullie samen dicht bij elkaar op pad zijn geweest. Volg dus wederom je eigen instinct. De volgende keer als iemand stelt dat jij je kindje verwent denk dan even aan bovenstaande, kijk naar je kindje en trek je eigen plan je zult zien dat alles goed komt.  Een veilige hechting is de basis voor een goed en gezond leven. Hieronder enkele interessante links voor wie meer wetenschappelijke studies wilt lezen over dit onderwerp:

Reacties

 • Placeholder

  kirsten vervest

  14 / 06 / 2015 @ 15:21

  Mooi stuk! En gedeeld ;)

 • Placeholder

  Annemarie

  14 / 06 / 2015 @ 08:49

  Wow, mooi stuk! Goed verwoord! Zo zeg ik t ook altijd!

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Von Va Voom 9,6 / 10 - 1906 Reviews @ Klantbeoordelingen
/* Trusted Shops badge */
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »