Terug

Draagdoek, alle algemene informatie over draagdoeken. Welke maat draagdoek past bij mij? Wat is een draagdoek? Je leest het hier.

Draagdoek, welke soorten draagdoeken bestaan er? Welke maat draagdoek heb ik nodig? Wanneer begin ik met dragen? Welke knopen kan ik maken met een draagdoek? Lees het hier.

Draagdoek, alle algemene informatie over draagdoeken. Welke maat draagdoek past bij mij? Wat is een draagdoek? Je leest het hier.

De draagdoek, wat is het en wat kun je ermee?

De meeste mensen kennen het inmiddels wel, het dragen van een kindje in een draagdoek. En de laatste jaren neemt de trend van het dragen in een draagdoek fors toe. Er is inmiddels ruime keuze in allerlei verschillende designs en materialen, en de beroemde mensen worden ook steeds vaker al dragend met een draagdoek gespot. Bij Von Va Voom vindt je een enorme collectie aan merken, je vindt bij ons geheid de draagdoek in je smaak. Bekijk direct ons huidige aanbod draagdoeken.>>

Wat is een draagdoek?

Een draagdoek is een lange lap stof die op een speciale manier geweven is, bij de productie van draagdoeken wordt er met allerlei belangrijke zaken rekening gehouden. Een draagdoek draagt immers wel een kindje en dient dus veilig te zijn. Er wordt bijvoorbeeld gelet op de kans van scheuren van de draagdoekenstof, maar ook of de verfstoffen die gebruikt zijn wel veilig zijn. Het maken van een draagdoek is dus best een ingewikkeld en tijdrovend proces. Met een draagdoek kun je verschillende knopen maken, het knopen van een draagdoek lijkt heel ingewikkeld, maar het valt best mee. Een draagdoek is vrijwel altijd tussen de 60 en 80 cm breed en heeft vaak schuine punten aan de korte zijde. Deze schuine punten zorgen ervoor dat de knoop mooi drapeert en makkelijker te maken is. Een draagdoek wordt altijd gemeten tussen 2 punten aan 1 lange zijde. Er bestaan verschillende maten draagdoeken, wil je ontdekken wat jouw basismaat draagdoek is, klik dan hier om direct jouw basismaat geweven draagdoek te ontdekken.

Voor wie is dragen met een draagdoek geschikt?

Iedereen kan dragen met een draagdoek, vaak draagt een moeder haar kindje met een draagdoek, maar natuurlijk kan ook een vader een kindje dragen. Of wat dacht je van opa en oma of de oppas of gastouder, er zijn zelfs kinderdag verblijven waar de kindjes gedragen worden. Ook als jezelf of je kindje een beperking heeft kan je vaak nog dragen met een draagdoek, soms is het zelfs nog extra praktisch ook. Neem gerust contact met ons op om je situatie te bespreken, wij hebben ruim ervaring met het adviseren van ouders van prematuur of ziek geboren kindjes, of een ouder die bijvoorbeeld zelf in een rolstoel zit. Wij kunnen niet overal naartoe komen, maar advies is altijd gratis en als er meer nodig is helpen wij je een gespecialiseerde draagconsulent in je omgeving te vinden. 

Wanneer kun je beginnen met het dragen van een kindje in een draagdoek?

Je kan direct vanaf de geboorte beginnen met het dragen van je kindje in een draagdoek. 
Mocht je net bevallen zijn, dan is het natuurlijk raadzaam om eerst even aan te sterken totdat je zich sterk genoeg acht. Je kan ook iemand anders vragen je kindje te dragen in een draagdoek. Je hoeft niet direct hele afstanden af te leggen en uren achter elkaar te dragen, bouw het samen rustig op. Ook op de bank hangen met de doek om jullie heen is gezellig! Lekker samen buidelen, huid op huidcontact ervaren. Lees nog meer hier. 

Wat zijn de voordelen van het dragen van een kindje in een draagdoek?

Er zijn vele voordelen verbonden aan het dragen van je kindje in een draagdoek, zowel voor degene die draagt als wel voor het kindje dat gedragen wordt. Bij het dragen in een draagdoek komt het hormoon oxytocine vrij, dit hormoon wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd. Deze oxytocine zorgt ervoor dat iemand zich vol vertrouwen voelt en zich bindt en hecht aan mensen. Oxytocine speelt dus een belangrijke rol bij de ouder en kind hechting, hoe hoger de oxytocine spiegel in iemands lichaam hoe lager het stressniveau en hoe gelukkiger iemand zijn of haar gevoelens ervaart. Tijdens het dragen wordt continu oxytocine aangemaakt, naar alle eerdergenoemde voordelen stimuleert dit hormoon ook de borstvoeding, veel dragen kan dus productie verhogend werken tijdens de lactatieperiode. Verder leer je de signalen van je kindje snel herkennen tijdens het dragen in een draagdoek. Je zult zien dat je heel snel doorheeft wanneer je kindje iets nodig heeft. Een pasgeboren baby heeft een klein gezichtsveld, ongeveer 30 tot 40 cm, laat dit nou net de afstand zijn van de plaats op je buik in de draagdoek tot je gezicht. Je kindje hoort tijdens het dragen je hartslag, dit geluid is geruststellend voor je kindje, het heeft immers maandenlang gegroeid onder het geruststellende getik van je hart. De rechtop positie die een kindje in een draagdoek heeft, heeft tevens een positief effect op reflux kindjes. Door het rechtop houden loopt de voeding minder gauw terug en kan de voeding beter zakken. Er zijn nog veel meer voordelen te noemen aan het dragen van een kindje, maar laten we vooral niet vergeten dat het dragen van je kindje bovenal ontzettend gezellig is. 

Bekijk snel onze huidige collectie geweven draagdoeken.


Bekijk direct de geweven draagdoeken. 
Lees meer Sluiten
Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Von Va Voom 9,6 / 10 - 1906 Reviews @ Klantbeoordelingen
/* Trusted Shops badge */
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »